Kahlasin läpi Ajatuspaja E2:n raporttiyhteenvedon "Onpa ilmoja pidellyt". Ei sitä nyt kirjaksi voi sanoa eikä se sitä yritä ollakaan. Kyseessä on suomalaisten ilmastonmuutosta koskevien uskomusten kartoitus. Nähdäkseni raportin voi helposti tiivistää näin: suomalaiset ovat hyvin huolissaan ilmastonmuutoksesta, vaikka heillä ei olekaan käsitystä siitä, mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys. Tutkimuksen mukaan 90 % meistä uskoo ilmastonmuutoksen olevan täyttä totta. Koko joukosta 89 % uskoo että toimet tulisi käynnistää heti ja 80 % on jopa valmiita toimintaan. Kovin vähän kuitenkin näyttää tapahtuvan. 

Muutama poiminta suomalaisten tietotasosta:

1) Vain 15 % suomalaista uskoo, että ilmastonmuutoksesta on Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksipä ehkä niin vähän tapahtuu - me uskomme hyötyvämme ilmaston lämpenemisestä. Saa nähdä miten se tapahtuu kun merenpinta nousee metrikaupalla ja planeettamme viljelykelpoisesta maasta 30 % muuttuu aavikoksi, muun muassa.

2) Vain 11% pitää kuluttajien ratkaisuja erittäin tärkeänä tekijänä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kuluttajien ratkaisuja pidetään itse asiassa vähiten tärkeänä 10:stä vaihtoehdosta. Edelle ajavat niin valtiollinen säätely kuin usko siihen, että suuryritykset lakkaavat valmistamasta tuotteita, joita kuluttajat ovat yhä halukkaita ostamaan. Ratkaisevan tärkeänä pidettiin yleisimmin Kiinan ja Intian ratkaisuja. Myös teknologian kehitys oli tärkeysasioissa kärkipäässä. Tästä voisi tehdä nipun melko murheellisia johtopäätöksiä, mutta jätän sen lukijan tehtäväksi...

3) Tärkeimmäksi yksilön valinnaksi nousi "Jalan liikkuminen aina kun mahdollista". Vaihtoehtojen joukossa ei edes ollut "lentomatkustamisen vähentäminen". Vähiten olennaisena pidettiin "asunnon sisälämpötilan kontrollointia".

4) Ydinvoimaloiden uskotaan useammin olevan hyvin merkittävä kasvihuonekaasujen lähde kuin sotien, metsäpalojen, kaatopaikkojen tai karjankasvatuksen. Suomalaisista 18 % uskoo ydinvoimaloiden olevan hyvin merkittävä ja 19 % melko merkittävä pössyttelijä. Naisista uraanin merkitykseen kasvihuonekaasuna uskoo huikeat 48 %. Kuriositeettina, edellisessä merkinnässäni käsitellyt lehmät ovat kasvihuoneilmiön kannalta tärkeitä vain 2 %:sta suomalaisia.

Niinhän se on, että valhe, emävalhe ja tilasto. Mutta siltikin.