World Glacier Monitoring Service (WGMS) julkaisi juuri viimeisimmän jäätikköraporttinsa. Asiasta uutisoi myös ilmastonmuutosta kiitettävästi seuraava MTV3 verkkosivuillaan.

Sinänsä raportti ei sisällä mitään uutta. Jäätiköt sulavat, prosessille ei näy loppua, se ruokkii itse itseään ja aiheuttaa suunnattomia ongelmia kaikkialla. Eikä kyse ole vain jääkarhuista ja pingviineistä.

Vuoristojäätiköiden sulamisvedet ovat kymmenien miljoonien ihmisten vedensaannille välttämättömiä. Esimerkiksi Peru ja sen pääkaupunki Liman 8 miljoonaa asukasta joutuvat tulevaisuudessa etsimään uuden vesilähteen. Liman alueella ei sada käytännössä lainkaan ja jäätiköt, joista se nyt saa kaiken juomavetensä, sijaitsevat matalalla ja ovat ilmaston lämpenemisen seurauksena nopeasti hupenemassa. Lämpötilan väistämättä noustessa reilun asteen nykyisestä nuo jäätiköt katoavat kokonaan.

Maantiedon tunneilla hereillä olleet muistavat, että Lima on rannikkokaupunki. Siellähän sitä vettä on rutkasti, meressä. Samoin on olemassa teknologia poistaa suola merivedestä. Eihän tämä ole siis ongelma eikä mikään, vai?

Kyllähän merivedestä saa juomakelpoista. Parhaat erotteluteknologiat maksavat "vain" noin 0.50 $ / kuutio. Rimacin keskimääräinen valuma on yli 30 m3 sekunnissa ja vesi kerätään ja käytetään viimeiseen pisaraan. Vastaavan vesimäärän suodattaminen merivedestä maksaisi siis noin 500 miljoonaa dollaria vuodessa. Tästä summasta leijonanosa palaa fossiilisina polttoaineina ilmaan. Erottelu maksaa juuri siksi, että energiaa palaa runsaasti. Toinen kysymys on, kuinka paljon energiaa tarvittaisiin vielä pumppaamaan vesi ylärinnettä asukkaille ja mielellään aina Rimacin jokilaaksoa ylös viljelmille, jottei Perun ruuantuotanto pysähdy. Kolmas kysymys on, paljonko kyseisten erottelulaitosten ja niiden pyörittämiseen tarvittavien voimaloiden rakentaminen maksaisi. Vastaus on helppo: köyhälle Perulle moninkertaisesti liikaa.

Perun ongelmat ovat toki globaalisti ajatellen sangen pieniä verrattuna siihen, kun Karakorumin vuoristojäätiköt sulavat ja romahduttavat Indus-virran vuosittaisen valuman. Pakistan on täysin riippuvainen Indusvirrasta. Indusvirta saa kuitenkin alkunsa Intian puolella. Kun Intialta alkavat omat vesivarastot huveta jäätiköiden sulaessa, mitä tapahtuu. Indusvirran vapaa kulku Pakistaniin on käytännössä ainoa asia, josta nämä ydinasemaat ovat kyenneet viimeisen 50 vuoden aikana sopimaan. Kun kymmenien miljoonien ihmisten elinmahdollisuudet käyvät kestämättömiksi, mitä tapahtuu?

Loppujen lopuksi jäätiköiden katoamisen merkittävin asia on tietysti lämpöä heijastavan pinta-alan (jää) väheneminen ja lämpöä imevän pinta-alan (erityisesti meret, mutta myös vuorenrinteet) lisääntyminen ja ilmaston lämpenemisen kiihtyminen edelleen.